Chakra balans

Focussen op Felt Senses

Als je wilt weten hoe de soep ruikt, kan je beter niet je hoofd erin stoppen
Eugene Gendlin

Focussen op Felt Senses? Wat is dat nou weer?
Felt Senses zijn gewaarwordingen in het lichaam. Het kunnen fysieke gevoelens zijn zoals krampen, maar ook emotionele gevoelens zoals eenzaamheid.
Focussen betekent dat je aandacht aan die gevoelens geeft, zonder je er in te verliezen.

Achtergrond

Waarom kunnen sommige mensen na een paar gesprekken met de psycholoog zelf hun weg weer vinden en waarom blijven andere mensen jarenlang psychologen en psychiaters bezoeken zonder dat er wezenlijk iets aan hun situatie en gevoel van welbevinden verandert? Onderzoek wijst uit dat niet zozeer de kwaliteit van de therapeut bepalend is voor het succes van de therapie, maar de vaardigheid van de client om contact te hebben met het eigen lichaam.
Sommige clienten gaan regelmatig met hun aandacht 'naar binnen'. Het lijkt alsof ze luisteren naar wat er binnen in hun lichaam gebeurt. Op die momenten beginnen ze ietwat vaag te praten met opmerkingen als: 'het voelt een beetje alsof...' of: 'ik krijg een gevoel alsof er iets vastzit in mijn keel. Het lijkt wel of...' Clienten die dat nooit doen en altijd helder en verstandelijk blijven praten blijken daarentegen weinig vooruitgang te boeken. Het lichaam heeft een eigen intelligentie en kan niet liegen, maar het verstand heeft vaak de neiging in kringetjes te blijven draaien of vast te houden aan overtuigingen - ook als die aantoonbaar onbehulpzaam zijn.

Met je aandacht naar binnen gaan en je gevoelens onderzoeken en ruimte geven wordt focussen genoemd. Je kunt focussen gebruiken om te achterhalen wat je dwars zit als je een onbestemd gevoel hebt of je kunt het gebruiken als je een specifieke vraag hebt.

Stappen tijdens focussen

  1. Ga ontspannen zitten en neem de tijd. Wees niet gehaast.
  2. Ga na hoe je keel, borst en buik nu voelen.
  3. Vraag of er nu iets is in je lichaam dat aandacht wil. Blijf geduldig wachten tot er een gevoel opkomt.
  4. Begroet het gevoel vriendelijk. Bijvoorbeeld met de woorden: 'Hallo, ik ben blij dat je je aan me laat zien.'
  5. Vraag of je erbij mag gaan zitten. NB vaak zijn we gewend onze gevoelens te ontkennen of er helemaal in te duiken. De bedoeling van focussen is dat je naar het gevoel luistert, zoals je ook naar een goede vriend zou luisteren. Geef ruimte. Stel je voor dat je er een stoel bij trekt en echt gaat zitten voor de kennismaking met het gevoel.
  6. Zoek een omschrijving voor het gevoel zoals: 'beklemd gevoel op mijn borst,' of: 'leeg gevoel in mijn buik'.
  7. Vraag het gevoel of de omschrijving klopt. Soms blijkt dat een andere omschrijving beter aanvoelt, bijvoorbeeld 'een gevoel alsof er een band om mijn hart zit.' Als je een correcte omschrijving hebt gevonden zal je dat weten doordat er een soort verlichting komt in het gevoel, bijvoorbeeld met een zucht.
  8. Vraag dan welke emotie erbij betrokken is. Misschien is het 'een woedende band,' of 'een eenzame leegte.' Vaak kan je niet direct het juiste woord vinden. Je denkt dan bijvoorbeeld aan 'boos' en dat blijkt niet helemaal juist te zijn. Bij het woord 'woedend' krijg je dan een gevoel dat het klopt.
  9. Vaak komt er al veel opluchting omdat je naar het gevoel luistert, maar soms moet er nog meer gebeuren. Vraag dan wat het gevoel nodig heeft. NB. Je hoeft niet direct te beloven dat het krijgt wat het nodig heeft. Soms zit er een behoefte achter een vraag. Bijvoorbeeld: het gevoel wil dat je direct ontslag neemt. Daarachter zit misschien de behoefte dat jij voor jezelf opkomt en niet meer op je werk over je heen laat lopen.
  10. Vraag hoe het zou voelen als het probleem opgelost zou zijn. In het vorige voorbeeld - waarin je teveel over je heen laat lopen - zou dan een gevoel van kracht en zelfvertrouwen op kunnen komen. Als je dit voelt wordt het veel makkelijker om stappen in die richting te nemen.
  11. Vraag of er verder nog iets is waar aandacht aan moet worden gegeven. Als dat het geval is, herhaal dan de stappen 4 t/ 11.
  12. Rond af door je lichaam en felt senses te bedanken voor hun medewerking.
  13. Beloof terug te komen als nog niet alles is afgerond en houd je daar dan ook aan.

Waar op te letten

  • Bij focussen gaat het erom met respect en nieuwsgierigheid te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Er moet een basis van vertrouwen zijn.
  • Uit je dankbaarheid voor alles wat er gebeurt. Dankbaarheid en waardering geven vertrouwen.
  • Benader de felt senses voorzichtig als een schuw dier. Daar storm je niet op af, maar die benader je heel voorzichtig. Verwacht geen snelle en ondubbelzinnige antwoorden. Je lichaam kan de ene dag anders voelen dan de andere dag. Dat betekent niet dat de gevoelens niet belangrijk zijn!
  • Begin niet aan focussen als je weet dat je niet genoeg tijd hebt. Als je een beperkte tijd hebt en toch wil focussen, zeg dan van tevoren hoeveel tijd je hebt. Je zult ervan versteld staan dat je lichaam perfect weet af te ronden voor die tijd is verstreken.