Bliksem

Spanning afvoeren via chakra's

"Het is mij niet genoeg dat de bliksem geen schade meer aanricht. Niet afleiden wil ik hem; hij moet leren voor mij te werken."
– Friedrich Nietzsche – Bron: Aldus sprak Zarathoestra

Wat is spanning

Spanning ontstaat als er een verschil is tussen zaken, personen of ideeën. De energie wil van de ene naar de andere pool om te zorgen dat beide polen een gelijke lading krijgen. Zo is het ook met mensen: als ze verschil van mening hebben is de neiging een compromis te zoeken zodat ieder zijn zin krijgt. Als er verschil is tussen de huidige situatie en hoe je vindt dat die moet zijn, kom je in actie. Je gaat bijvoorbeeld protesteren tegen onrecht.

Op zich is spanning dus waardevol. Het geeft energie en zet dingen in beweging. Denk maar een batterij, als je die aansluit op een zaklamp gaat een licht schijnen (de energie wordt gebruikt) totdat de batterij op is. Als de polen van de batterij dezelfde lading hebben gekregen is de batterij leeg.

Spanning kan echter ook te hoog worden waardoor gevaarlijk veel energie ontstaat. Bliksem is een voorbeeld van een extreem spanningsverschil. Als die energie nergens heen kan - niet afgevoerd wordt - kan er brand komen en beschadigingen aan aangesloten apparaten.
Huizen en auto's kennen bliksemafleiders. Mensen hebben ook een mogelijkheid om zich te aarden zodat spanning wordt afgevoerd via een route met weinig weerstand.

Wat is weerstand

Als energie ongehinderd kan stromen is er geen wrijving en weerstand. Verzet veroorzaakt weerstand. Als je een situatie volledig kan accepteren, geeft het lang niet zoveel problemen als dat je je er tegen verzet.
Misschien ervaar je wel eens spanning in je lichaam. Je spieren kunnen dan zo strak staan dat het pijn doet. De spanning gaat steeds meer ophopen doordat die niet meer kan worden afgevoerd.
Je komt dan snel in een vicieuze cirkel: je maakt je druk over de spanning - waardoor een verschil komt tussen de werkelijke situatie en zoals jij de situatie zou willen. Je gaat je zorgen maken waardoor je niet goed kunt slapen - er is spanning tussen de hoeveelheid slaap die je nodig hebt en de hoeveelheid slaap die je krijgt. Enz.

Als je erg gevoelig bent zal je snel spanning opbouwen. Dit komt doordat gevoelige mensen zaken intenser beleven, waardoor uitersten extremer worden. Voeg daarbij dat zenuwen van sensitieve mensen ook gevoeliger zijn - dus minder spanning kunnen verdragen - en je kunt je wel voorstellen dat sensitieve personen nog meer dan anderen behoefte hebben om spanning te kunnen managen en afvoeren.

Omdat het opbouwen van spanning vaak gedachteloos gebeurt is het belangrijk eerst te leren hoe overtollige spanning af te voeren. Als je daar bedreven in bent geworden heb je ruimte in je hoofd en lichaam om te leren de juiste mate van energie (spanning) tot je te nemen. Want zoals gezegd: een beetje spanning is altijd nodig.

Het eerste chakra als aardingspunt

Het is niet toevallig dat elektrische artikelen geaard moeten worden. Door aarding kan spanning worden afgevoerd en dat gaat ook op voor mensen. Maar hoe doe je dat aarden dan? Hier zijn diverse oefeningen voor:

 • Werken in de tuin of natuur
 • Met je handen werken
 • In de natuur wandelen
 • Massages
 • Het recht om er te zijn opeisen
 • Meditatie Onvoorwaardelijke liefde
 • Testen hoe stevig je staat
 • Aardingsoefening: De berenloop
 • Visualiseer een koord dat vanuit je stuit naar het centrum van de aarde of het Universum loopt. Het voert alle overtollige energie af en laat reinigende en helende energie je lichaam binnenkomen.
 • Doe een body-scan en stel je voor dat elk lichaamsdeel dat gescand wordt spanning afgeeft aan de aarde en ontspanning terugkrijgt uit de aarde.

Literatuur

 • Gronden - Jennifer Hinton

  Oefeningen tot herstel van het contact met de aarde.

 volgende