Overzicht chakra's

De status van je chakra's in kaart brengen

Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.
E. von Feuchtersleben

Deze oefening geeft inzicht hoe je chakra's op dit moment werken. Het kan handig zijn om na afloop aantekeningen te maken. Zorg dus dat je pen en papier bij de hand hebt.
Voordat je aan deze meditatie begint is het raadzaam goed te ontspannen, bij­voorbeeld met een bodyscan. Neem de tijd en zorg dat je niet gestoord kan worden.

Stel je voor dat je bovenop een heuvel staat. Onder­aan de heuvel staat een toren met 7 etages. Op elke verdieping zie je ramen waar een andere kleur licht uit schijnt. Je voelt dat er een soort relatie is tussen jouw lichaam en de toren: elke verdieping komt overeen met een chakra. Loop maar rustig naar beneden, naar de toren en misschien dat je opvalt dat niet alle lichten op dezelfde wijze schijnen. Sommige lichten schijnen helderder, misschien dat je lichten ziet knipperen... Je kunt nieuwsgierig zijn wat dat te betekenen heeft...

Buiten de toren staat iemand op je op te wachten. Hij vertelt je dat hij de liftbediende is, neemt je mee de toren in en jullie stappen in een lift. De lift gaat omhoog. Let goed op de ramen en verlichting van elke verdieping. Nu kan je van binnenuit zien waarom niet alle lichten gelijkmatig branden.
Jullie stoppen even op elke etage en hij vertelt je wat daar te beleven is.

  • Op de eerste etage (met rode vensters) is een prachtige tuin waar mensen yoga-oefeningen doen.
  • De vensters op de tweede verdieping zijn oranje. Hier is plezier en er wordt feest gevierd. Het is een plek waar je ongegeneerd kunt genieten.
  • De derde etage heeft gele ramen. Je ziet meerdere sportvelden en er zijn wedstrijden aan de gang.
  • De vierde verdieping, met groene ramen, is speciaal gereserveerd voor de liefde. Hier vind je alle romantiek die je maar kunt bedenken.
  • Op de vijfde etage hebben unstenaars en grote sprekers zich verzameld. Overal waar je kijkt zie je op deze verdiepingen kunstuitingen. De ramen zijn hier lichtblauw.
  • De een-na-hoogste verdieping is een grote bibliotheek waar alle kennis van deze wereld en daarbuiten is te vinden. Hier zijn donkerblauwe vensters.
  • En de hoogste etage heeft een open dak waardoor je direct onder de violetkleurige blote hemel staat en het wonder van het hele universum kunt aanschouwen.

Als je boven hebt genoten van het uitzicht vraagt de liftbediende welke etages je aanspreken en welke verdiepingen onprettig aanvoelen. Zonder er over na te denken geef je antwoord en je kunt je verbazen over het gemak waarmee de antwoorden opkomen. Misschien dat je in je lichaam ongeveer hetzelfde voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de bibliotheek te druk vond en dat je druk in je hoofd voelt. Jullie gaan met de lift weer naar beneden en stoppen op elke etage. Neem je tijd om nogmaals rond te kijken waar dat nodig is. Wellicht krijg je ingevingen hoe die etage prettiger voor je zou kunnen worden.
Als je klaar bent en weer beneden staat, ga dan nogmaals in gedachten door je lichaam van beneden naar boven. Merk op wat er is veranderd. Beweeg dan je handen en voeten even, rek je lekker uit en terwijl je rustig je ogen weer opent kom je uitgerust en wakker terug in het hier-en-nu.

Noteer wat je tegenkwam en gebruik die aantekeningen als je gaat werken met de chakra's.