Chakra 3

 vorige volgende

Chakra 3: Zonnevlechtchakra

Vrijheid bestaat in het erkennen van grenzen
Krishnamurti

Het derde chakra is geel en bevindt zich op de plek van je zonnevlecht. Hier is de zetel van de wil, van het ego.

Thema's

 • Zelfvertrouwen en zelfrespect
 • Regels en discipline
 • Voor jezelf opkomen
 • Verantwoordelijkheid nemen
 • Je ruimte innemen en grenzen bewaken
 • Gevoel van eigenwaarde
 • Besef van de eigen macht
 • Energie

Chakra 1 en chakra 2 zijn nauwelijks naar de buitenwereld gericht, het gaat hier over het eigen lichaam. Chakra 3 is nog steeds niet 'sociaal' maar er komt bij dit chakra wel meer contact met de buitenwereld. Dit is de ontwikkelingsfase waarin het kind experimenteert met Nee zeggen en gaat drammen om zijn zin te krijgen. Natuurlijk vinden de opvoeders wat van dit gedrag: het moet worden bijgestuurd om te zorgen dat het kind kan functioneren in de maatschappij. Het kind moet zich volgens regels gaan gedragen.

Regels

Van jongs af aan leren we regels. Een harde regel is dat je je hand brandt als je die in de brandende kaars houdt. Een minder duidelijke, maar daarom niet minder belangrijke regel is dat je lief moet zijn om liefde te krijgen. Veel van die regels leer je van je omgeving. Een taak van opvoeders is te vertellen volgens welke regels het kind zich dient te gedragen om veilig en geaccepteerd te zijn. Regels voor het spelen op straat, regels hoe je moet praten tegen volwassenen...

Deze regels worden meestal goedbedoeld aan het kind meegegeven, maar soms wordt extra druk uitgevoerd om te zorgen dat het kind zich aan de regels houdt. Een van de middelen om druk uit te oefenen is zeggen dat het kind niet lief is als het niet gehoorzaamt. Hierdoor gaat de interne criticus ontstaan.

De interne criticus

Wijzende vingers

Iedereen heeft wel eens een stem in zichzelf gehoord die constant negatieve opmerkingen maakt.
'Wat ben je toch stom dat je dat nog steeds niet goed doet...'
'Je bent een slappeling, nu eet je alweer een pak koekjes op. Geen wonder dat je zo dik wordt en dat niemand met je om wil gaan.'
'Zij doet dat veel beter dan jij. Jij kan ook niets, he?!'
.
Herkenbaar? Zoals gezegd heeft iedereen een dergelijke criticus in zich. Er zijn mensen die niet zozeer woorden horen, maar een gevoel krijgen dat er kritiek op ze is. Andere mensen zien beelden, bijvoorbeeld van mensen die afkeurend kijken. Voor het gemak worden al deze uitingen stemmen genoemd. Sommige stemmen zijn regelrecht sadistisch. Ze weten ons altijd te raken en een slecht gevoel te geven. Je zou depressief van die stem kunnen worden en als dat gebeurt heeft de interne criticus nog meer reden om kritiek op je te geven.
'Kan je nu niet gewoon eens vrolijk doen? Niemand houdt van je als je zo bent.'

Een favoriete uitspraak van de criticus is 'Wat zullen de mensen daar wel niet van denken.' De interne criticus is ooit ontstaan om het kleine kind te helpen zich aan de regels te houden en het is daarin veel te ver doorgeslagen. Het was zo succesvol in het beschermen van het kwetsbare kind tegen afkeuring (of dacht dat het succesvol was), dat het steeds sterker werd en een steeds grotere rol ging spelen. Op volwassen leeftijd hebben wij onze ouders of school niet meer nodig om ons te vertellen hoe we ons moeten gedragen. Daar zorgt onze criticus voor.

Als we opgroeien is die stem zo bekend voor ons dat we niet eens meer horen dat hij er is. We zijn gaan geloven dat wij die stem zijn en wat we zeggen is altijd waar, toch?
We zullen inderdaad altijd een stem houden die ons helpt ons aan de regels te houden, die grenzen stelt. En let op: als je je bezighoudt met persoonlijke groei - bijvoorbeeld via chakra's - zonder dat je rekening houdt met je innerlijke criticus, zal je zijn invloed alleen maar groter maken. De interne criticus smult namelijk van alle leefregels waar jij je moeilijk aan kunt houden.
We hoeven gelukkig niet altijd last te hebben van die stem, we kunnen vriendschap sluiten met de interne criticus zodat die voor ons gaat werken in plaats van tegen ons. Zodra de criticus zich laat horen wil hij je ergens voor beschermen en het is dan verstandig te achterhalen waar hij bang voor is. Een van de manieren om minder last te krijgen van de interne criticus is de techniek Voice Dialogue. Neem Contact op met Sandra Rietveld als je hier meer over wil weten.

Grenzen

Prive

Regels hebben altijd grenzen. Je mag wel een snoepje pakken, maar niet meer dan 2. Of: je moet van je afslaan, maar de ander mag niet gaan bloeden.

Grenzen zijn onontbeerlijk voor het leven. Jij kunt alleen jezelf zijn als er een grens is tussen jou en de buitenwereld.

Vaak zijn grenzen een beetje flexibel, ze kunnen opgerekt worden en geven mee als dat nodig is. Een belangrijke taak van het derde chakra is te zorgen dat de grenzen stevig maar niet star zijn. Met al te rigide grenzen is er geen groei mogelijk. En een van de belangrijkste zaken in het leven is tenslotte groei. Zonder grenzen zou je niet kunnen bestaan omdat je dan niets kunt vasthouden. Trust yourself

Als het chakra stabiel is

Zolang je je laat leiden door het tweede chakra, ga je achter alles aan wat plezier geeft en vermijd je alle vervelende dingen. Zodra je echter je derde chakra gebruikt ga je niet meer gedachteloos te werk maar kan je onderscheid maken. Je hanteert regels en grenzen die jou helpen. Je kunt dan extra kracht uitoefenen om je zin te krijgen of dingen uitstellen.

Het zonnevlechtchakra gaat dus over macht en beheersing. Macht over jezelf en over anderen. En over onderscheid maken en kiezen. Dit is allemaal nauw verbonden met het stellen van grenzen en het innemen van je eigen ruimte.

Als het chakra uit balans is

De zenuwen van de zonnevlecht hebben nauw contact met de spijsverteringsorganen. De darmen worden ook wel de tweede hersenen genoemd omdat juist hier meer (geluks)hormonen worden aangemaakt dan in de hersenen zelf. Veel fysieke en psychische problemen zijn dan ook terug te leiden tot het derde chakra.

Zoals bij alle chakra's is balans bij het derde chakra erg belangrijk. Onze maatschappij zorgt echter vaak voor problemen met dit chakra door de grote nadruk op competitie en extravertie. Er wordt veel nadruk gelegd op onderdrukking en beheersing van natuurlijke processen. Het zonnevlecht-chakra is bij veel mensen overactief omdat ze hebben geleerd vooral door middel van wilskracht dingen gedaan te krijgen. Hun interne criticus maakt overuren zodat het erg moeilijk wordt om de broodnodige ontspanning te nemen.

Aan de andere kant ervaren veel mensen problemen omdat ze niet goed weten waar hun eigen grenzen liggen. Ze weten niet wat ze wel acceptabel vinden en wat niet. En als ze dat al weten, durven ze vaak die grenzen niet aan te geven, laat staan te verdedigen. Toch getuigt het van respect voor jezelf en je omgeving als je duidelijk maakt waar je grenzen liggen.

Oefeningen

Literatuur

 • De innerlijke criticus ontmaskerd - Hal en Sidra Stone

  De psychologen Sidra en Hal Stone zijn de bedenkers van Voice Dialogue, een techniek om met je innerlijke personen in contact te komen. De innerlijke criticus is een bijzonder innerlijk persoon waar veel mensen erg veel last van hebben. In dit boek worden diverse voorbeelden beschreven hoe deze innerlijke criticus ons het leven zuur kan maken. Gelukkig zijn er ook manieren om van deze 'vijand van het zelf' een bondgenoot te maken.

 vorige volgende