Chakra 2

 vorige  volgende

Chakra 2: Heiligbeenchakra

"Als jij niet van je eigen gezelschap kan genieten, wie zal er dan wel van genieten?"
Osho

Chakra 2, het heiligbeen- of sacraalchakra is oranje van kleur. Het bevindt zich net onder de navel en wordt ook wel geassocieerd met seksualiteit.

Thema's

  • Bewegen en stromen
  • Gevoelens en emoties
  • Behoeften, verlangens en lust
  • Sexualiteit

Je kunt de thema's van de chakra's zien als een opgroeiend kind. Chakra 1 staat voor de eerste levensmaanden. Een foetus en baby zijn totaal afhankelijk van de omgeving om te overleven. Het kan niet voor zichzelf zorgen en als het kind geluk heeft, krijgt het een basisvertrouwen dat de wereld een veilige plaats is.

Na een tijdje kan de baby ergens naar toe of vanaf bewegen en dat luidt de ontwikkeling van chakra 2 in. Het gaat grijpen naar dingen die het leuk en lekker vindt en het keert zich af van zaken die eng of vies zijn. De zintuigen zijn de instrumenten om de buitenwereld mee te verkennen. Smaak en reuk, zicht, gehoor en tastzin worden door het jonge kind ontdekt en emoties worden ontwikkeld. Emotie betekent letterlijk 'bewegen naar'. Het kind wordt bijvoorbeeld blij van de grappige gezichten die boven de wieg hangen en gaat daar met zijn handjes naar reiken, en gaat huilen en wil wegkruipen als het zich ellendig voelt in een natte luier.

Het kind leert dus bewegen, want alles in het leven moet stromen. Als water niet stroomt, gaat het stinken. Als in een rivier de stroom wordt geblokkeerd door een rotsblok, wordt het water daaromheen onstuimig en gaat onvoorspelbaar stromen.
Zo is het ook in ons lichaam. We voelen ons prettig en kunnen genieten als ons lijf open en ruim voelt en de energie vrij kan stromen. Vaak echter voelen we spanning, fysieke spanning en geestelijke. Spanning is op zich niet slecht want het kan leven in de brouwerij geven. Denk aan de stroomversnelling in een rivier. Helaas is spanning (stress) vaak zo chronisch dat we niet merken dat onze energiestroom niet meer natuurlijk loopt. Effect van deze voortdurende spanning is dat er delen in het lichaam zijn die constant te weinig energie krijgen (ze gaan 'stinken') en plekken die altijd meer energie krijgen dan ze eigenlijk aankunnen.

Als het chakra stabiel is

Het tweede chakra gaat over het kunnen genieten (van de kleine dingen) van het leven. Bewegen en emoties ervaren zonder schaamte en schuldgevoel. Sexualiteit ten volle kunnen ervaren, genieten van lust en anderen kunnen plezieren zonder over de eigen grenzen te gaan zijn uitingen van een gezond tweede chakra.

Als het chakra uit balans is

Verslavingen zijn een gevolg van een tweede chakra dat niet in balans is. Het zoeken naar genot gaat bij een verslaving constant door zonder dat het tot bevrediging leidt. Het verlangen naar genot kan zo groot zijn dat het leidt tot emotionele manipulatie.

Aan de andere kant kan er zoveel angst zijn om te genieten dat je verstart en jezelf alle plezier ontzegt. Vaak ontkennen deze mensen hun gevoelens waardoor ze kil overkomen. Wanneer het tweede chakra uit balans is is er meestal sprake van schaamte en schuldgevoel

Schaamte

Zoals gezegd moet alles in de natuur stromen, zo ook de gevoelens. Ieder mens heeft instincten die er voor zorgen dat aan natuurlijke behoeften wordt voldaan. Als kinderen leren dat ze hun gevoelens niet mogen uiten en moeten inhouden, kunnen ze zich gaan schamen voor hun eigen natuur.

In onze maatschappij moeten veel instincten onderdrukt worden. Je kan niet zomaar gaan eten wanneer je daar zin in hebt. Je kan je alleen ontlasten in alle privacy, als anderen daar geen last van hebben en zo zijn er veel voorbeelden te noemen van instincten die beheerst moeten worden. In eerste instantie gebeurt deze onderdrukking door de buitenwereld: ouders, school en vriendenkring. Naarmate het kind gesocialiseerd wordt, leert het zelf zijn instincten beheersen en wegduwen. Schaamtegevoel is een bijzonder effectieve manier om te voorkomen dat de natuurlijke neigingen naar boven komen. Bij Chakra drie wordt beschreven hoe het hanteren van regels en de stem van de 'interne criticus' een belangrijke rol spelen bij het onderdrukken van de natuurlijke neigingen.

Oefeningen

Literatuur

  • Focussen - A. Weiser Cornell

    Luisteren naar je lijf kan je leven veranderen: een praktische gids.

 vorige  volgende