Chakra 5

 vorige  volgende

Chakra 5: Keelchakra

Grenzen die van buiten worden gesteld prikkelen de creativiteit, grenzen die men zichzelf stelt doodt haar
Ludwig Börne

Het keelchakra is lichtblauw en gaat over communicatie en creativiteit.

Thema's

  • Communicatie
  • Creativiteit
  • De waarheid herkennen en uiten
  • Je eigen stem vinden
  • Ruimte geven; aan jezelf en aan anderen

Het is niet toevallig dat dit chakra - dat staat voor creativiteit, direct volgt op het hartchakra. Een van de belangrijkste taken van het hartchakra is namelijk tegenstellingen integreren. Als tegenstellingen of uitersten bij elkaar worden gebracht ontstaat er iets nieuws. Water en vuur maken bijvoorbeeld stoom. Zo is het ook met de vereniging van vrouw en man. Uit die samensmelting komt iets geheel nieuws: een kind met eigenschappen van beide ouders, maar tegelijk uniek. Creativiteit - een belangrijke taak van het keelchakra - is iets unieks scheppen.

Ook ons brein bestaat uit tegenstellingen die samen meer zijn dan de som der delen. De hersenen zijn gedeeld in twee helften met ieder een eigen functie: het linker deel voert analytische taken uit en is goed in details. Het rechter gedeelte van de hersenen overziet het geheel en is creatief. Pas als beide delen van de hersenen goed samenwerken kan iets creatiefs in de wereld worden gezet. (Zie Chakra 6 voor een verdere beschrijving van de hersenhelften).

Hoe verder je omhoog komt bij de chakra's, hoe meer verschillende manieren er komen om op een unieke manier te reageren op de mogelijkheden die het leven biedt.
Het eerste chakra heeft je het vertrouwen gegeven dat je goed bent zoals je bent en dat je er mag zijn. Eigenlijk heb je daar nog niet veel verschillende mogelijkheden om te reageren op je omstandigheden. Een baby voelt zich veilig of niet. Het wordt goed gevoed of heeft honger.
Met het tweede chakra kwam je in beweging. Hier speelden verschillende emoties zoals vreugde, boosheid, nieuwsgierigheid.
Het derde chakra gaf je beheersing over jezelf en je omgeving. Bij dit chakra begon je te merken dat mensen uniek zijn in de wijze waarop ze zich uitdrukken.
Het vierde chakra leerde je dingen in evenwicht te brengen en jezelf en je omgeving lief te hebben.
En dan komen we bij chakra vijf: er is liefde voor jezelf en je omgeving en er ontstaat de wil om unieks van jouzelf te geven. Om een unieke indruk te maken, om te zeggen: DIT ben IK.

Niet alle mensen komen toe aan deze fase. Vaak voelt het ontwikkelen van het keelchakra beangstigend omdat je letterlijk je hoofd boven het maaiveld gaat uitsteken. De hals is een smalle doorgang tussen lichaam en hoofd en vaak vormt het keelchakra een 'bottleneck'. Je hebt waarschijnlijk wel eens een brok in je keel ervaren. Dan merk je dat je veel voelt en denkt, maar dat niet kan uiten. En niet alleen je keel zit dan verstopt, maar ook je kaken zijn verkrampt en je schouders hoog opgetrokken. Alsof energie vanuit je hoofd niet je lichaam in mag gaan en vice versa. De energiestroom tussen de chakra's stagneert vaak bij het keelchakra.

Als je nog tezeer vast zit in de machtstrijd van het derde chakra, zal je merken dat er gewoon geen ruimte is voor creativiteit. Je bent nog te veel bezig met wat de andere mensen van je zullen denken als je iets anders doet dan gewoon. De interne criticus is de grootste vijand van creativiteit.

Dit chakra gaat dus over jezelf uiten op jouw eigen, unieke manier. Dat hoeft niet alleen met woorden te gebeuren. Ook expressie door middel van kunst zoals dansen en schilderen wordt gestuurd door dit chakra. Een belangrijk onderdeel van creativiteit is inspiratie, dat wordt verkregen door het voorhoofdchakra. Veel creatieve mensen zijn zelf verbaasd over wat ze scheppen. Zo ontdekken schrijvers vaak het verhaal dat ze schrijven alsof het door een hogere macht wordt doorgegeven.

Gitaar Creativiteit en techniek

Creativiteit en techniek kunnen hand in hand gaan en elkaar versterken. Als je bijvoorbeeld gaat schilderen is het verstandig kennis te hebben over zaken als kleurgebruik en perspectief. Als je techniek goed beheerst en er zelfs boven kan staan kan je creativiteit er gebruik van maken zonder dat het erdoor wordt gehinderd. Zo is het ook met bijvoorbeeld een muziekinstrument spelen. Ik wilde enorm graag kunnen improviseren op de gitaar maar heb nooit de moeite genomen om gitaar te leren spelen. Alleen in mijn hoofd weet ik hoe creatief mijn gitaarmuziek is. Niemand heeft het ooit kunnen horen...

'Dat kan ik ook...'

De uitspraak 'dat kan ik ook' is vaak neerbuigend bedoeld. Als je jezelf betrapt op deze gedachte is de kans groot dat er jaloezie meespeelt. Misschien ben je eigenlijk jaloers omdat jij het niet hebt aangedurfd om een dergelijk kunstwerk te maken en aan de buitenwereld te tonen. Ga eens goed bij jezelf na wat jou heeft tegengehouden om hetzelfde te doen. Probeer de gedachte om te zetten naar 'dat wil ik ook en wel op mijn eigen wijze'...

Hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid heeft een zeer sterke invloed op het keelchakra. Veel hoogsensitieve mensen twijfelen aan zichzelf omdat ze vaak het verwijt hebben gekregen dat ze anders zijn dan anderen. Daarnaast zijn HSP-ers gevoelig voor afwijzingen, ook als die misschien niet zo bedoeld zijn. Helaas worden hooggevoelige mensen dus vaak stille mensen die zich niet graag laten horen en weinig opvallen. Vanwege hun gevoeligheid denken ze snel dat ze te veel zijn, te hard praten etc. Sommige hoogsensitieve personen hebben zich aangepast door hun gevoeligheid te maskeren en zich niet authentiek te gedragen.

Voor een hooggevoelig persoon is het dus zeer belangrijk om aandacht te geven aan met name de onderste drie chakra's. Als een hoogsensitief persoon zo zeker van zichzelf is dat ze zichzelf onbelemmerd kan uiten, kan ze de wereld belangrijke dingen geven.
UitroeptekenDenk daarbij aan kanariepietjes in mijnen die waarschuwen als het koolmonoxidegehalte te hoog wordt (en dodelijk is voor hen). Hooggevoelige mensen merken eerder als er dingen mis zijn.

Omdat de gevoelige zintuigen van HSP-ers meer details opnemen, kan hun keelchakra ook prachtige en gevoelige kunst scheppen.

Zingen

Als het chakra stabiel is

Een stabiel keelchakra is een ruime doorgang tussen hoofd en lichaam. De hals vormt geen bottleneck en de schouders zijn niet opgetrokken waardoor de keel zou worden dichtgeknepen. Het kost geen moeite om te ontspannen en te spelen.

Wanneer dit chakra in balans is, heb je een heldere en duidelijke stem en kan je voor je mening opkomen zonder anderen daarmee te kwetsen. Mensen zien jou als een bijzonder mens. Niet iedereen zal daarvan houden, je zult ook wel mensen van je vervreemden. Vooral personen die zelf vastzitten in chakra drie (alles moet volgens de regels) hebben vaak een weerzin tegen mensen die zichzelf creatief uiten.

Met een goed ontwikkeld keelchakra wordt het leven steeds leuker. Omdat je eerlijk kan zeggen wat je nodig hebt krijg je dat ook. Er ontstaat synchroniciteit: het universum gaat je helpen door allerlei signalen uit te zenden die jij dan weer kunt gebruiken om nieuwe dingen te creeren.
Je wordt een inspiratiebron voor anderen.

Als het chakra uit balans is

We hebben al beschreven dat het keelchakra vaak onderontwikkeld is, maar het kan natuurlijk ook te sterk werken.
Wanneer het vijfde chakra sterk ontwikkeld is terwijl er geen stevige basis wordt gevormd door de andere chakra's, ontstaat er rusteloosheid en gejaagdheid. Iemand met een vijfde chakra dat uit balans is, kan zich creatief voordoen uit verzet tegen conformisme. Deze creativiteit is geen uiting van een authentiek zelf, maar een verzet tegen de geldende normen. Anders willen doen om het anders zijn.

Oefeningen

De oefeningen die het meeste effect hebben op het keelchakra zijn oefeningen waarmee ruimte wordt gemaakt. Ruimte kan worden gemaakt door te leren controle los te laten. Iedereen heeft wel eens ervaren dat controle en wilskracht dodelijk zijn voor creativiteit. Pas als energie kan stromen ontstaat ruimte voor nieuwe dingen.

Literatuur

  • The Artist's Way - Julia Cameron

    Julia Cameron beschrijft in haar werkboek The Artist's Way een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen.

 vorige  volgende