Overzicht chakra's

Wat zijn chakra's

Niets sloopt ons zo vlug als ongebruikte energie
Julien de Valckenaere

Chakra's zijn een soort energiecentra in je lichaam. Chakra betekent 'wiel' in het Sanskriet. Een chakra draait als een tandwiel, met elke draaiing energie doorgevend aan andere energiecentra. Ieder lichaam bevat een aantal energiecentra en de belangrijkste zeven bevinden zich boven elkaar. De onderste bevindt zich ter hoogte van je staartbeen, hiermee maak je contact met de aarde. Net boven je kruin zit het zevende chakra, dat contact maakt met het universum.
De chakra's hebben de kleuren van de regenboog; de laagste trilling (rood) is onderin te vinden en de hoogste trilling (violet) bovenaan.

Als de 'tandwielen' correct werken en goed op elkaar aansluiten kan je alle uitdagingen in het leven aan. Je voelt je energiek en de energie loopt vloeiend door je lichaam van boven naar beneden en omgekeerd. Het eerste chakra haalt energie uit de aarde en stuurt die omhoog door het lichaam, het zevende chakra zorgt ervoor dat energie vanuit het universum naar beneden stroomt.
Soms zijn de tandwielen echter beschadigd of draaien ze te hard of te zacht. Dan ervaar je fysieke of psychische problemen.

Elk chakra staat voor een bepaald thema:

Je chakra's leren kennen

Met je hoofd kan je niet bedenken hoe het is gesteld met je chakra's. Je kunt het echter wel duidelijk voelen.Om je chakra's te leren kennen moet je dus leren niet naar je verstand te luisteren maar naar je hart.

Balans

Als de chakra's niet in harmonie met elkaar werken, het ene 'tandwiel' te snel draait en het andere te langzaam, ben je onevenwichtig. Hierdoor reageer je te heftig op bepaalde momenten en in andere situaties ben je juist niet vooruit te branden.

Evenwicht is niet iets dat kan worden gemaakt, het is altijd in het midden aanwezig en moet worden ontdekt. Neem bijvoorbeeld de yoga-houding 'de boom'. Je slingert heen en weer als je probeert met de grote beenspieren jezelf in het midden te zetten.

Ontspannen

Als je echter in de midden­positie rust vindt, hoeven de spieren slechts kleine aanpassingen te doen om balans te houden. Zo is het ook met de chakra's. Als je kunt ontspannen werken de chakra's het beste. Juist door te over­compenseren raak je uit balans.

Als bijvoorbeeld het eerste chakra niet goed werkt, kan het zijn dat je moeite hebt je lichaam te voelen. Je kunt angstig zijn omdat je je niet veilig voelt in je lichaam en in je omgeving. Dan is het ook moeilijk om te genieten (chakra 2).
En als je keelchakra geblokkeerd is vind je het eng om je eigen mening te geven en jezelf te uiten. Ook deze blokkade heeft effect op andere chakra's: als je jezelf niet durft te uiten kan je veel moeilijker liefde uitstralen (hartchakra) waardoor je je onzekerder gaat voelen etc.

De werking van chakra's beïnvloeden

Er zijn verschillende technieken om blokkades op te heffen en chakra's in balans te brengen. Let op dat je elke oefening met zachtheid uitvoert. Te hard aan chakra's werken kan ertoe leiden dat je doorslaat en nog verder van je centrum komt. Erken dat er een goede reden is waarom je chakra's zijn gaan werken zoals ze dat doen. Als situaties veranderen kan het nodig zijn je houding bij te sturen, maar probeer nooit te drastisch en te snel te veranderen.
Misschien dat het vroeger bijvoorbeeld hielp als je het 'lieve, gehoorzame kind' was en dat je dat wil veranderen omdat het je op je werk hindert. Het is dan beter om te leren ook lief voor jezelf te zijn zodat de liefde voor jezelf en anderen in balans is, dan dat je leert agressief te worden.

Oefeningen

Literatuur

  • Handboek chakrapsychologie - Anodea Judith

    De 7 chakra's worden uitgebreid beschreven vanuit de volgende perspectieven: Jungiaanse psychologie, oosterse spiritualiteit en somatische therapie.

  • Werkboek chakra - Anodea Judith

    Diverse oefeningen om de werking van de chakra's te begrijpen en te ondersteunen.

  • Chakra's voor beginners - David Pond

    Met behulp van praktische oefeningen en meditaties leer je je energiestromen verbeteren en kun je spirituele groei bereiken.