Baby

Onvoorwaardelijke liefde

Een baby is Gods oordeel dat de wereld door moet gaan
Carl Sandburg

Als je bent zoals de meeste mensen, voel je een diep gevoel van ontroering en zorgzaamheid bij pasgeboren kinderen en dieren. Zo'n onschuldig en weerloos wezentje wil je toch alleen maar koesteren en liefde geven?
Daarover gaat deze meditatie. Geniet ervan!

Meditatie


Ontspan, eventueel met een bodyscan voordat je aan deze meditatie begint. Neem de tijd en zorg dat je niet gestoord kan worden.

Heb je wel eens pasgeboren kittens of puppy's gezien? Of andere pasgeboren dieren? Kan je je herinneren of voorstellen hoe ontroerd je je toen voelde? Voel eens hoe diep dat gevoel gaat. Hoe je eigenlijk geen woorden hebt voor dit wonder. Hoe prachtig de wereld is dat zoiets onschuldigs en weerloos geboren kan worden. Dat het moederdier zich direct ontfermt over het jong en het met haar leven zal beschermen.
Heb je dat gevoel? Kijk eens of het nog dieper kan worden door je nog iets meer te ontspannen en het beeld nog helderder voor je te zien. Voel wat je toen voelde. Hoor ook wat je hoorde. En misschien kan je zelfs ruiken wat je toen rook.

Dan wil ik graag dat je je voorstelt dat je naar een pasgeboren baby kijkt. Het gevoel dat je het een wonder is wordt waarschijnlijk nog dieper. Je gevoel van liefde wordt misschien nog groter.
Dit kleine wezentje is echt een godswonder. Het kan nog niets, is totaal afhankelijk van de omgeving en jij zou het nooit kwaad kunnen doen. Nooit zal je het vertrouwen kunnen beschamen. Deze baby gun je alle goeds en alle liefde van de wereld. Zelfs al kan het alleen zichzelf zijn en niets teruggeven, toch wil je het alleen maar liefde geven. Onvoorwaardelijke liefde...
Stel je maar eens voor dat je het voorzichtig oppakt. Voel je hoe zacht het aanvoelt en zich helemaal ontspant in je armen? Misschien dat de baby iets dichter tegen je aankruipt om je warmte te voelen. Het ontspant zich helemaal omdat het weet dat het veilig bij jou is. En jij wil die veiligheid geven. Voel nog maar even goed hoe diep je liefde voelt en leg het dan voorzichtig weer neer. Kijk maar even hoe vol vertrouwen de baby weer in het wiegje ligt en verder slaapt alsof er niets is gebeurd.

Loop dan naar een volgende wieg. Ook hier ligt een baby rustig te slapen. Pak deze net zo voorzichtig op als je met de vorige baby heb gedaan en geniet weer van het totale gevoel van vertrouwen dat het kind je geeft. Misschien vind je het fijn om er wat lieve woordjes tegen te zeggen of het in je armen te wiegen. Geef het wat je hart wil geven.
En als het goed voelt, leg het dan voorzichtig weer terug in de wieg.

Achter deze wieg staan nog meer wiegen met allemaal babys die nog mooier en liever zijn dan de vorige die je hebt vastgehouden. Je hebt alle tijd om elke baby op te pakken, te bewonderen en liefde te geven. Ga maar helemaal op in deze ervaring.

Aan het eind van de rij kijk je terug naar alle wiegen en je merkt dat er eentje is waar jouw naam bij staat. Hee, mijn naam! Dat is toevallig! Ga maar eens naar die wieg. Instinctief weet je dat jij daar ligt als baby. Dit is een baby die je net vol liefde hebt opgepakt en zachtjes hebt gewiegd. Je had je verwonderd over de kwetsbaarheid en je had heel sterk een gevoel van verantwoordelijkheid gevoeld.

Deze baby was jij een aantal jaar geleden. Kan je je nu voorstellen dat je die baby bent? Dat je wordt opgepakt door iemand die lief voor je is en je wil beschermen? Voel maar goed hoe fijn het is om geliefd te zijn en beschermd te worden. Dit gevoel van liefde en veiligheid kan zo diep in jouw lichaam gaan dat het andere emoties tegenkomt. Wees dan niet bang. Deze liefde is sterker dan verdriet of angst. Kan je dat voelen? Kan je voelen hoe je de baby zou willen troosten als het verdrietig was? En kan je voelen hoe de baby zich dan getroost voelt en weer alle vertrouwen heeft?

Neem alle tijd voor dit voelen, wees lief voor jezelf.

Als het genoeg is, kan je rustig stoppen met deze meditatie. Je kan hem zo vaak je wilt weer opstarten en dit heerlijke gevoel van liefde ervaren. Als je graag verder wil gaan met de meditatie, kan dat ook. Dan begeleid ik je verder. Forceer niets, deze meditatie is voor jou om te ontspannen en te genieten.

Je hebt jezelf gekoesterd als baby en nu kan je je voorstellen dat je wat ouder bent. Een peuter. Voel je hoe dit kind ietsje minder afhankelijk is en dat je het ook alle liefde en veiligheid wil geven? Voel je hoe deze peuter jouw liefde en geborgenheid helemaal kan accepteren? Geef het maar wat het nodig heeft.
En dan wordt het kind dat jij was nog iets groter. Ook dan geef je onvoorwaardelijke liefde en veiligheid.
Jouw kind wordt weer ouder en je geeft het weer alle liefde. Herhaal dit totdat je bij het kind bent dat je nu bent.

Je wordt gekoesterd en beschermd. Er is iemand die het allerbeste voor je wil en voor jou door het vuur wil gaan. Omdat jij dat waard bent. Omdat jij het verdient. Omdat jij jij bent. Een prachtig, wonderlijk en uniek mens.