De psoas spier ontspannen

De psoas is de spier van de ziel
Danielle Prohom Olson

De psoas (spreek uit 'zo-az'), is een spiergroep die loopt van de ruggengraat tot de bovenkant van het dijbeen. De spier ligt zo diep dat het contact maakt met de inwendige organen zoals de nieren en de blaas. Als de spier gespannen is komt er dus druk op die organen. Wisselende druk zorgt voor een inwendige massage zodat alles goed stroomt. Een constant gespannen psoas knelt echter de bloedtoevoer af waardoor je ook een gespannen gevoel krijgt.

De psoas maakt contact met de zonnevlecht, het derde chakra. Spanning van de psoas zorgt dan ook voor een gespannen levenshouding. Dit is goed zichtbaar bij mensen die de 'militaire' houding aannemen: buik in en borst voorruit. Deze houding wordt bereikt door de oppervlakkige spieren aan te spannen. Is het vreemd dat een dergelijke houding angstig maakt als gevoelens opkomen? Diepe gevoelens - de taal van de ziel - kunnen alleen worden ervaren als de psoas ontspannen is.

Door een zittend leven en te veel aandacht voor de buikspieren wordt de psoas ingekort, net zoals te korte borstspieren ontstaan door teveel voorover leunen. Met korte psoasspieren wordt ook de rustgevende buikademhaling moeilijker.

Hoe ontspannen

Psoas

Omdat de spier zo diep zit, is hij niet direct te masseren. Oprekken en ontspannen van de psoas kan met diverse yoga-oefeningen zoals de brughouding en de krijger. Ook oefeningen waarmee de heupen worden geopend zijn uitermate geschikt.