Vlieger

Meditatie vliegers aan zee.


Ga ergens rustig zitten en zorg dat je niet gestoord kan worden. Doe eventueel een bodyscan om goed te ontspannen.

Roep een herinnering op dat je als klein kind op het strand was. Kun je je herinneren hoe je kon genieten van het spelen met het zand? Hoe spannend het was dat de zee telkens weer naar je toekwam en zich dan weer terugtrok? Maak deze herinnering zo levendig mogelijk en stel je voor dat je nu weer op het strand bent.

Kijk eens of je de kleur van de zee en van het strand steeds helderder kan maken. Ben je op blote voeten of draag je slippers? Doe die dan maar uit zodat je je voeten een beetje in het zand kan laten wegzakken.

Voel het zand tussen je tenen en in je handen. Voel hoe de zon je helemaal verwarmt en het zeewater je koelte brengt. Misschien kan je de zee zelfs horen? Sommige mensen kunnen de zee ruiken, gewoon door er aan te denken.

Sta toe dat je helemaal ontspant omdat je in je verbeelding aan zee bent. Je voelt je veilig en je lichaam is net zo levendig als toen je klein was.

Dan zie je dat in de verte een rode vlieger wordt opgelaten. Kijk eens hoe groot die vlieger is. Gaat hij meteen de lucht in of kost het moeite om hem op te laten? Wat valt je verder op aan de vlieger?

Je geniet met volle teugen op het strand. Misschien dat je zelfs zo blij wordt dat je gaat huppelen of dansen.

Er wordt nu een oranje vlieger opgelaten. Is die groter of kleiner dan de rode? Vliegt hij hoger of lager? Zijn er nog meer dingen die je opvallen aan de oranje vlieger?

En dan krijg je zin om zelf een vlieger op te laten. Jouw vlieger is geel. Ben je ook zo benieuwd hoe deze vlieger zich zal gedragen? Sommige mensen willen dat hun eigen vlieger sneller omhoog gaat de andere. Hoe zit dat met de jou, vind je het fijn om er een wedstrijd van te maken? Wat valt je verder op aan je vlieger?

Nu is het tijd om een groene vlieger op te laten. Je gaat dat samen met iemand doen. Hoe voelt het om samen de vlieger op te laten ipv alleen? Is de groende vlieger anders dan de vorige vliegers?

Het vliegeren bevalt je steeds beter en de volgende vlieger ga je zelf maken. Er verschijnt een tafel met hulpmiddelen en je laat je creativiteit stromen. Deze vlieger wordt lichtblauw en als je hem oplaat ben je natuurlijk heel benieuwd hoe jouw creatie zich gaat gedragen.

Er hangen nu vijf vliegers in de lucht en terwijl je die vliegers bewondert ga je fantaseren over een zesde vlieger die donkerblauw is. In je fantasie kan je natuurlijk alles doen dus ik ben benieuwd hoe jouw gefantaseerde vlieger zal worden en hoe hij het doet in de lucht, samen met de andere vijf vliegers.

Terwijl je op het strand staat en omhoog kijkt naar de vliegers, voel je dat je langzaam opstijgt, zo tussen alle vliegers in. Jij wordt ook een soort vlieger. Je voelt dat er, behalve de kleur, eigenlijk geen verschil is tussen de vliegers en jou. Je laat je meevoeren met de wind, net als de andere vliegers. Je ziet mensen onder je op het strand en je voelt dat jullie één zijn. Allemaal mensen die alleen maar gelukkig willen zijn. Wat voelt het heerlijk om te zweven, zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken!

En als het avond wordt en de zon onder gaat, zak je langzaam weer terug op het strand. Je voelt hoe je voeten weer contact maken met het zand en hoe moeder aarde via de zwaartekracht je lichaam gewicht geeft. Misschien heb je zin om je even uit te rekken, je handen en voeten weer te bewegen of je schouders en nek rustig heen en weer te rollen. Doe dan langzaam je ogen open om terug te komen in het hier-en-nu. Helder, fris en wakker.