Chakra 6

Stimuleren van de rechterhersenhelft

Voor een uitleg hoe het brein is opgebouwd en hoe bepaalde soortgen gedachten ontstaan, zie hier.

Voordat je aan deze meditatie begint is het raadzaam goed te ontspannen, bij­voorbeeld met een bodyscan. Neem de tijd en zorg dat je niet gestoord kan worden.

Voel eens hoe je linkerhand voelt. Ga niet uit van wat je van je hand WEET, maar VOEL hoe je hand nu aanvoelt. Voel je de temperatuur? Voel je dat er een huid om je hand zit die een grens vormt tussen jou en de omgeving? Misschien voel je zelfs niet alleen de temperatuur van je hand, maar ook van de omgeving. Je hand geeft warmte af aan de omgeving en krijgt ook warmte of koelte terug. Al dit voelen doe je met je rechterhersenhelft. Je linkerhersenhelft gebruikt woorden en kan niet voelen. Je rechterhersenhelft is enorm goed in voelen en als gevoel moet worden verwoord klopt het bij het linkergedeelte van het brein aan.

Als een onderdeel van je hersenen actief is, stroomt er meer bloed doorheen. Dus als jij je lichaam voelt, gaat er voedzame zuurstof naar je rechterhersenhelft.
Misschien dat je al merkt dat je minder woorden in je hoofd hebt als je linkerbrein minder aandacht krijgt. Kan je voelen dat je hoofd iets rustiger wordt? Dit voel je met je rechterbrein. Kan je genieten van de rust? Ook dit doe je rechts.

Voel nu eens hoe de hele linkerkant van je lichaam voelt. Probeer het geheel te voelen, een algemene indruk van je linkerkant. Voel dan eens hoe je hele lichaam aanvoelt. Van je tenen tot je kruin en daarbuiten. Je rechterhersenhelft is goed in het ervaren van de grote lijnen en het geheel. Als je steeds beter voelt hoe je lichaam voelt, merk dan dat je eigenlijk groter bent dan je lichaam binnen je huid. Je wisselt atomen uit met je omgeving: je wasemt lucht uit en er komt lucht via je poriƫn binnen. Je rechterhersenhelft voelt dat jij groter bent dan je fysieke gestalte. Eigenlijk ben je grenzeloos, kan je dat met je rechterbrein voelen? Kan je ook voelen dat je eigenlijk niet afgescheiden bent van de wereld omdat er altijd een uitwisseling is van atomen en van energie? Waar eindig jij eigenlijk? Eindig je wel? Voor je rechterhersenhelft zijn deze vragen helemaal ok. Je voelt gewoon oneindig en grenzeloos groot en dat is heerlijk om te voelen.

Je rechterhersenhelft is het gedeelte van jou dat deze gevoelens kan voelen. Het wordt helemaal levendig, gezond en actief terwijl het bezig is. Het vraagt meer zuurstofrijk bloed en energie om goed te functioneren. Jouw lichaam zorgt ervoor dat er meer bloed stroomt naar je rechterhersenhelft omdat daar behoefte aan is. Probeer maar eens de rechterhelft van je brein nog levendiger te maken. Stel je voor dat er meer voedzaam, energiegevend bloed naar de rechterkant van je hersenen stroomt. Alleen al door je dit voor te stellen krijgt je rechterhersenhelft meer aandacht en dat geeft je een lekker rustig gevoel.
Met de rechterkant van je hersenen kan je positieve gevoelens ervaren als liefde en dankbaarheid. Zend maar liefde en dankbaarheid naar jouw hersenen die jou zo graag willen helpen om je lekker te voelen.

Houd dan nog even je ogen gesloten en geniet van het fijne gevoel. Als je langzaam je ogen weer opent en rustig terugkomt in het hier-en-nu kan je je voornemen om zo lang mogelijk van dit fijne gevoel te blijven genieten en je rechterhersenhelft elke keer aandacht en energie te geven wanneer dat maar kan.